Întotdeauna suntem tentați să căutăm produse sănătoase pentru a ne menține starea de sănătate cât mai mult timp posibil. Citim etichetele produselor, ne informăm despre valorile nutriționale și nu numai. Astăzi vreau să vă spun care sunt cele 6 beneficii ale laptelui de capră și vă propun o rețetă de cozonac, da ați ghicit, preparat cu lapte de capră.

Consider că pentru a fi un om sănătos este esențial să fii un om informat cu privire la produsele pe care le consumi zilnic și în afară de asta să știi mereu care este proveniența exactă a fiecărui produs.

Laptele de capră despre care îți spun azi provine de la Ferma Caprina și imediat îți voi spune care sunt beneficiile acestui tip de lapte, deoarece l-am consumat recent și mi-a plăcut foarte mult. Are o savoare aparte care după fierbere se accentuează puțin.

Un lucru pe care îl apreciez, dar și care dovedește cât de natural este produsul, a fost caimacul care s-a format după fierbere. Ce să mai, mi-a adus aminte de copilărie și de aceea m-am grăbit să vi-l recomand și vouă. În plus, are 3,5% grăsime, este crud și integral și este, cum am menționat și mai sus, luat de la fermă.

Pentru a fi un om sănătos este esențial să fii un om informat cu privire la produsele pe care le consumi zilnic.

Deși laptele de vacă este cel mai consumat tip de lapte în România, nu înseamnă că acesta este și cel mai sănătos pentru corp deoarece, trecut prin procesul de pasteurizare, acesta poate duce la balonare dar și alte forme de indigestie, funcție de cum este tolerat de fiecare organism în parte.

Laptele de capră ajută la păstrearea stării de sănătate în mai multe moduri decât ne-am putea imagina.

Beneficiile laptelui de capră

#1. Nu cauzează inflamații

Există studii amănunțite care dovedesc faptul că laptele de capră nu întreține inflamațiile din corp.

#2. Este ușor de digerat.

Deși conținutul de grăsimi al laptelui de capră este asemănător cu al laptelui de vacă, globulele regăsite în laptele de capră sunt mai mici, astfel sunt mai ușor de digerat.

#3. Are un nivel scăzut de lactoză.

Există persoane care nu tolerează lactoza și nu pot consuma orice tip de lapte. Laptele de capră are un nivel foarte scăzut de lactoză.

#4. Conține mult calciu și acizi grași.

Laptele de capră reprezintă o sursă foarte bună de calciu și minerale, de aceea este recomandat pentru consumul zilnic.

#5. Recomandat în scăderea colesterolului.

Acizii grași proveniți din laptele de capră oferă doza zilnică de energie care mai apoi nu este asimilată de corp ca și grăsime, astfel ajută la micșorarea colesterolului și chiar poate fi de ajutor în tratarea unor afecționi de ordin intestinal.

#6. Ajută pielea să fie sănătoasă și să arate extraordinar.

Laptele de capră nu numai că este un aliment foarte bun de adăugat în dieta zilnică, dar ajută pielea să fie sănătoasă și hidratată. Are un nivel ridicat de vitamina A care poate fi de mare ajutor și în cazul tenului acneic.

Bun, acum că v-am povestit care sunt doar câteva dintre beneficiile acestui lapte, trecem la rețeta de cozonac deoarece, dragile mele, se apropie sărbătorile Pascale și știu că vă doriți să faceți cei mai buni dar și sănătoși cozonaci.

Rețetă de cozonac cu lapte de capră

Ingrediente necesare:

  • 1 kg făină
  • 2 cuburi drojdie proaspătă
  • 500 ml lapte de capră
  • 200 g unt
  • 250 g zahăr
  • 6 gălbenușuri ou
  • 1 linguriță sare
  • esențe
  • 2-3 plicuri zahăr vanilat

Mod de preparare:

  • Într-un vas se încălzește laptele cu toată cantitatea de zahăr și esențele. Apoi se lasă la răcit.
  • Se aprinde cuptorul din timp pentru a se încălzi și în bucătărie.
  • Drojdia se topește împreună cu o linguriță de zahăr, 2 linguri de făină și 3 linguri de lapte de capră.
  • Se lasă la crescut în mijlocul unei movile de făină, iar când volumul s-a dublat, se adaugă toată cantitatea de lapte și 5 gălbenușuri frecate în prealabil.
  • Untul se topește și se lasă puțin la răcit. Se va adăuga treptat.
  • Acum urmează frământatul propriu-zis, care va dura în jur de 30 de minute, după care aluatul se va lăsa la dospit timp de 40 de minute.
  • După ce a crescut, se împarte aluatul în 4 părți relativ egale, se întind pe masa unsă cu ulei.
  • Se umple aluatul cu ce dorim (nucă, cacao, stafide, rahat, etc.), se face sul și se împletesc două câte două.
  • Tăvile trebuie tapetate cu hârtie de copt și ulei, se pun cozonacii și se ung cu un amestec de gălbenuș de ou amestecat cu o lingură de lapte de capră. Apoi, după preferințe, se presară cu zahăr sau nu.
  • Lăsăm cozonacii să-și dubleze volumul și abia apoi se bagă la cuptor pentru aproximativ 45-50 minute (funcție de fiecare cuptor).
  • Acum sunt numai buni de savurat!

Sper că v-am oferit informații utile astăzi, dar și o rețetă foarte bună. Dacă faceți cozonacii după această rețetă aș fi foarte bucuroasă să îmi spuneți cum v-au ieșit și cum vă plac.

Tu consumi lapte de capră?