Există oameni care atunci când văd pe internet cuvântul “gratuit”, dau click fără a se gândi prea mult și sunt oameni care atunci când citesc același cuvânt, se încruntă și fără a se interesa despre ce este vorba, vor spune “A, asta e o mare țeapă!”. Dar hai totuși să vedem de ce “gratuit” nu este mereu o mare țeapă.

Acum câteva zile, luni mai exact, am publicat articolul 5 cursuri GRATUITE pentru antreprenori. La un moment dat  pe parcursul zilei respective, o persoană pe care o am în listă pe Facebook (între timp nu mai este deoarece am zis că îi șade mai bine în lista de Block, acea listă din care nu mai iese nimeni) mi-a comentat “Gratuit = Capcană”. Nu tu argument, nu tu nimic. E ca și cum din senin, vine cineva și îți spune “Știi, ești prost.” și apoi pleacă, fără să îți spună ce ai făcut sau ce nu ai făcut, cu ce ai deranjat, nimic. Adică trebuie să te mulțumești că ești prost și să-ți vezi în continuare de viață.

Eu am să îmi iau libertatea de a afirma că acea persoană, cel mult a citit titlul articolului și cam atât. În prostia mea, am să afirm că mai departe de a citi titlul, poate a deschis articolul. Dar nimic mai mult. Apoi, fără a se interesa despre ce este vorba în acele cursuri, s-a grăbit să mă atenționeze că “gratuit = capcană”. Pe această cale țin să vă anunț că nu am capcane de nici un fel, n-am rozătoare prin casă.

Și da, trebuie să recunosc că a reușit să mă enerveze, mai ales că nu este singura persoană ignorantă pe care o suportă lista mea de Facebook. Dar cum mereu există o soluție, iar acea soluție se numește Block, sunt fericită. Acum nu mă înțelegeți greșit, eu nu țin ca toată lumea să fie de acord cu ce scriu și accept și critică de orice fel, dar dacă tot vii să critici, ia după tine și niște argumente, citește înainte și așa poate o să ai ce vorbi. Revin la exemplul de mai sus “Știi, ești prost.” și apoi continuă “…pentru că așa și pe dincolo”.

Eu înțeleg că românii și-au luat țepe peste țepe, știu că nu tot ce zboară se mănâncă și nu tot ce găsești pe internet este dintr-o sursă de încredere și mai știu și că atunci când te arzi cu ciorbă, sufli și în iaurt. Dar știți ce mai știu? Că majoritatea celor care și-au luat țepe după țepe, au mare parte din vină. Și asta e, prostia se plătește. Scump! Asta am învățat-o pe propria piele, fără capcane și ocolișuri.

Dar dacă X, Y, Z și W au profitat de bunătatea, ignoranța, prostia și disperarea ta, iar tu ți-ai luat țeapă, asta nu înseamnă că o a 5-a sau a 7-a persoană vrea să profite de pe urma ta. Așa că ai putea să lași paranoia și ignoranța deoparte, ai putea să te informezi și abia apoi, când te afli în cunoștință de cauză, ai putea să ai o părere și eventual să o argumentezi. Pentru că dacă tu vii cu “gratuit = capcană” care nu este urmat de un “pentru că/deoarece…” pentru mine nu reprezinți absolut nimic, iar cele două cuvinte nu le pot cataloga ca fiind o părere ci doar niște vorbe aruncate doar de dragul de a te băga în seamă.

Care este treaba cu aceste cursuri gratuite pe care le postez periodic pe blog?

Zic să răspund și la această întrebare. Treaba-i de o simplitate ieșită din comun. Postez aceste cursuri pentru a fi de ajutor.

Până la acest moment am postat cursuri pe diferite domenii (limbi străine, antreprenoriat, vânzări, marketing, social media, etc.), majoritatea fiind de pe o platformă recunoscută pe plan european,  alison.com, o platforma foarte bună unde am făcut și eu niște cursuri la un moment dat, iar în viitorul apropiat urmează să fac altele.

Cursurile se fac gratuit, însă diploma se plătește undeva la 20-30 dolari (dacă dorești să ți-o trimită acasă, printată și chiar înrămată) și sunt recunoscute pe teritoriul Uniunii Europene, mai puțin în România. De ce nu și în România? În urma discuțiilor avute cu ei, am înțeles că statul român nu dorește să acrediteze acest gen de cursuri. Chiar și așa, făcând aceste cursuri, îți îmbogățești cunoștințele din domeniul tău de interes, iar asta te poate ajuta mult pe plan profesional dar și personal, îți poate da un avantaj în fața altora.

Să dau un exemplu, dacă tu faci un curs de vânzări, să spunem, iar apoi vrei să te angajezi pe acest domeniu în una dintre țările membre UE, o poți face fără probleme, iar tot ce ai de făcut este să arăți angajatorului codul (pe care îl primești pe site) care demonstrează că tu ți-ai îmbogățit cunoștințele în domeniul vânzărilor.

După ce am scris un articol în care menționam câteva dintre cursurile lor, au văzut că a avut un mare succes în materie de trafic și share-uri, m-au contactat și m-au întrebat dacă doresc să fac parte din această comunitate a lor, formată din membri din toate colțurile lumii. Cum era de așteptat, am acceptat.

Astfel, periodic public acest gen de articole, iar cine dorește să urmeze niște cursuri gratuite dintr-un anumit domeniu, o poate face când, cum și cât dorește. În cazul în care doriți un articol care să conțină astfel de cursuri pe un anumit domeniu, îmi puteți scrie în comentarii sau mă puteți contacta pe e-mail. Iar dacă aveți alte întrebări legate de aceste cursuri, le răspund cu drag, cum știu mai bine.

Bun, acum că am lămurit niște treburi, vă las să vă bucurați în continuare de această zi, același lucru voi face și eu.

Bye.

Dacă ți-a plăcut acest articol și vrei să fii la curent și cu următoarele pe care le scriu, te poți abona la newsletter și mă poți susține cu un LIKE sau SHARE! Hai și pe Facebook la Roxana Călinescu – nighton.ro