Meditaţia este înţelegerea întregii structuri a “eu-lui”, a sinelui, a egoului, prilej de a vedea dacă este cu putinţă să fii totalmente liber de “eu”, şi să nu cauţi vreun “supra-eu”. Supra-eul este eu-l. – Krishnamurti

Sunt mulți cei care strâmbă din nas numai la auzul cuvântului “meditație”. Este doar un cuvânt, nu vă mai speriați. Mulți au impresia că este nevoie să stai, zilnic, ore întregi cu ochii închiși și să te gândești la mai știu eu ce lucruri. Într-adevăr, scuza “Nu am timp” este dintre cele mai răspândite scuze pentru a nu face ceva, în special, pentru propria persoană. Știu, zona de confort ne ține strâns în brațe și nu ne dă drumul prea ușor.

Dacă mă întrebați pe mine vă voi spune foarte clar că cei care se feresc de meditație sunt oamenii care se feresc de sufletul lor, de ceea ce sunt cu adevărat în interior. Călătoria spre interior li se pare înfricoșătoare deoarece habar nu au ce vor găsi acolo. Într-un fel ei știu, doar nu vor să-și recunoască acest lucru. Nu înțelegeți greșit, nu spun asta ca pe o critică la adresa nimănui căci fiecare chiar este liber să facă exact ceea ce dorește cu viața sa și cu sufletul său.
Voi încerca să detaliez puțin părerea mea despre meditație într-un mod cât mai simplu și clar cu putință căci nu-mi plac termenii filosofici. De fapt, nu-mi plac termenii și punct.

Ce este meditația?
La un mod cât se poate de general, meditația reprezintă o metodă de relaxare, de altfel, foarte eficientă. Individual, meditația, pe lângă relaxare, poate reprezenta o sumedenie de alte lucruri. Există foarte multe tehnici de meditație, mai simple sau mai complexe, și chiar dacă este o meditație de grup, se manifestă complet diferit pentru fiecare în parte.

Cum ne ajută meditația?
Meditația, făcută zilnic, are efecte foarte benefice asupra corpului fizic, emoțional, psihic și nu numai. Ne ajută în fiecare aspect al vieții noastre. Printre altele, prin practicarea meditației putem dobândi o putere de concentrare mult mai mare; emoțional și psihic, devenim mult mai echilibrați; ne ajută să ne adaptăm mult mai bine situațiilor noi, bune sau mai puțin bune; facem mult mai bine față stress-ului și grijilor de zi cu zi; devenim mult mai creativi.

Cum se face meditația?
După cum am spus și mai sus, metode de meditație sunt cu miile. Avem de unde alege, doar să vrem să facem. Pe viitor o să mai postez și eu dintre aceste metode pentru a veni în ajutorul vostru insă, momentan, vă las un film (documentar), Realitatea spirituală – O călătorie spre interior, despre meditație în care Deepak Chopra explică pe înțelesul tuturor ce este, cum se face meditația și ce dobândim în urma acesteia. Acum depinde de voi.

Meditația este un dar pe care meriți să ți-l oferi în fiecare zi.