Organizarea timpului: Ghid practic pentru bloggeri

Chiar dacă scrii de câțiva ani sau abia te-ai apucat de blogging, cu siguranță știi cât de mult timp îți poate lua asta. Iar dacă mai adaugi și un job și câteva evenimente pe săptămână, timpul trece atât de repede încât nu îți mai dai seama când poți găsi o zi în care să nu faci absolut nimic. Așa că m-am gândit să fac un ghid, Organizarea timpului: Ghid practic pentru bloggeri.

Ghid practic pentru bloggeri

Ghid practic pentru bloggeri

Poate că este prea mult spus ghid dar cu siguranță este un articol care te va îndruma cum să rezolvi mai multe task-uri legate de blogging & social media într-un timp mai scurt. Sună interesant deja? Super! Hai să începem.

Organizarea timpului: Ghid practic pentru bloggeri

Mai întâi, îți propun să-ți răspunzi la întrebările de mai jos. Răspund și eu la aceleași întrebări doar pentru a da exemple din experiența proprie, pentru a te ajuta să înțelegi mai bine. Tu trebuie să-ți găsești propriile răspunsuri deoarece experiențele sunt diferite, timpul de când există blog-urile diferă la fiecare în parte și tot așa. Ai prins ideea.

Cât de des publici articole pe blog-ul tău?

Eu îți recomand între 3-5 articole/săptămână. Spre exemplu, de peste 7 ani deja, am încercat să public câte un articol pe zi. Uneori am reușit, alteori nu prea. De obicei prefer să le scriu în avans și să le programez. Astfel am timp și de alte lucruri pe care le mai am de făcut.

De câte articole ai nevoie pe săptămână?

Câte articole ți-ai propus să publici într-o săptămână? Mai jos vei găsi și motivul pentru care este important să stabilești acest lucru. Până acum aveam nevoie de 7 articole/săptămână deoarece voiam să am câte un articol publicat în fiecare zi. Între timp mi-am dat seama de câteva motive pentru care nu este neapărat eficient să publici 1 articol/zi (sau mai multe):

 • Deoarece mai am și alte lucruri de făcut și nu am timpul necesar pentru a scrie zilnic.
 • Chiar dacă îmi place foarte mult să scriu, sunt om și nu am zilnic inspirația și energia necesară pentru a scrie.
 • În timp, am observat că nu este neapărat eficient. Chiar dacă am avut zilnic câte un articol, nu toate erau neapărat la calitatea la care mi-aș fi dorit să fie, astfel nu toate mi-au adus vizitatorii unici și traficul pe care credeam eu că-l vor aduce. Să fiu mai clară, pentru mine nu a funcționat foarte bine această strategie, tocmai de aceea de la 01 ianuarie 2017, lucrurile se vor schimba puțin pe aici (te poți abona la newsletter să afli ce și cum).

Efectiv, cât timp îți ia să scrii un articol?

Este bine să știi cam care este timpul în care poți scrie un articol. Bineînțeles că există o diferență între un articol de 300 cuvinte și unul de 2000 cuvinte, iar timpul alocat fiecăruia variază însă poți ști o medie. Spre exemplu, pentru a scrie un articol de 500-600 cuvinte îți poți petrece 30-40 de minute în fața calculatorului sau îți poate lua o oră jumate.

De ce este necesar să ai răspunsul la întrebările de mai sus?

Asta te va ajuta să faci puțină ordine în minte, iar apoi te va ajuta să îți planifici timpul, fie că ai un job, ești în căutare sau trăiești de pe urma blog-ului.

La o primă vedere, lucrurile administrative, adică ce se întâmplă în spatele blog-ului, pot să pară de la foarte greu de făcut până la imposibil, dar cu siguranță te-ai înșela dacă ai crede asta.

Știu cum pot să pară lucruri gen venit cu idei de articole pentru blog, să faci articole întregi cu acele idei, să cauți imaginile potrivite pentru ilustrarea acelor articole, să dai share fiecărui articol în parte, să te ocupi de mail-uri, să mai interacționezi și pe rețelele de socializare, să mai faci și poze pentru profilul tău de Instagram și eventual să mai știi și ceva html. Știu!

Mai știu și cum totul pare un to do list care pare că nu are un final, iar ziua ar trebui să aibă nu 25 de ore, nici 48, ci mai degrabă 100 de ore. Știu!

Am vești bune! Lucrurile nu sunt chiar atât de grele pe cât par.

Îți voi spune un lucru foarte important:

Pentru a-ți organiza mai bine timpul, organizează-ți mai întâi mintea.

Pare un sfat atât de banal și simplu și „ce-ai făcut, mă, ai impresia că mintea mea e plecată cumva?”. Nu, doar cred că dacă îți faci puțină ordine în gânduri, vei ști mai bine cum să acționezi.

Pentru a reuși să-ți organizezi blog-ul, ca totul să fie bine planificat, să nu fie scris pe grabă, să nu pară că ai aruncat și tu un articol acolo, este necesar să aplici câteva strategii foarte simple. Ți le voi detalia imediat.

#1. Planifică în avans

Știu că știai treaba asta. Ai încercat-o? A funcționat pentru tine sau nu?

Eu fac asta. Încerc să scriu mai multe articole într-o zi, în avans măcar pentru o săptămână. Da, s-a întâmplat să am perioade în care să nu funcționeze asta pentru mine, fie scriam articolul în ziua respectivă și publicam sau nu scriam deloc. Am avut și astfel de perioade dar în general prefer să scriu în avans.

Astfel ai o idee clară, vei ști exact ce publici în săptămâna respectivă și clar vei avea mai mult timp pentru alte lucruri.

Încearcă!

#2. Stabilește-ți 4 task-uri importante pe zi

Îți explic imediat. Să spunem că vrei să publici 3-4 articole/săptămână. Scrii măcar 2 articole într-o zi (evident, le și programezi pe blog), programezi câteva postări în avans pe pagina blog-ului, publici 1-2 poze pe instagram și răspunzi la mail-uri (în caz că nu există mail-uri pe ziua respectivă, poți scrie un articol în plus sau poți face altceva; poți răspunde la câteva comentarii pe blog sau poți lăsa comentarii pe alte blog-uri).

Asta nu ar trebui să îți ocupe chiar foarte mult timp. Practic, ține și de cât de repede scrii un articol.

#3. Lasă task-urile mai puțin importante pe mai târziu

Pentru acele momente în care ai mai puțină inspirație și energie. Iar aici mă refer la task-urile care nu necesită nici prea mult timp și nici cine știe ce creativitate.

Acestea sunt câteva idei pe care le poți pune în practică, sper să-ți fie utile, sper să le trimiți și prietenilor tăi și mai sper că dacă ai întrebări legate de acest articol mi le vei adresa în comentarii, iar eu îți voi răspunde cât pot de repede. Dacă dorești să mai citești pe www.nighton.ro articole asemănătoare, la fel, îmi poți spune asta în comentarii.

Astăzi nu voi încheia articolul cu o întrebare ci cu un citat care mie îmi place foarte mult și pe care l-am găsit potrivit pentru subiectul meu de azi.

Productivity is never an accident. It is always the result of a commitment to excellence, intelligent planning, and focused effort. – Paul J. Meyer

Previous

Duminica pozitivă #129

Next

Brad natural sau brad artificial?

5 Comments

 1. Mie imi este greu sa imi scriu articolele cap-coada cu ceva zile inainte…pentru ca eu introducerile le am personalizate cumva 😀 Si trebuie sa intru in mood! :))
  Oricum, ma gandesc din weekend ce va aparea, imi fac pozele, incerc sa lucrez la ele si apoi scriu!
  Ma ajuta sa fie cat de cat gata articolele, pentru ca mi se intampla ca a doua zi de ex sa nu am timp sau sa fiu prea obosita. Uneori postez zilnic – mai ales cand raman putin in urma si nu am reusit sa bifez ce trebuia, in rest 3 articole/saptaamana. In ziua in care le public le promovez pe G+, pun pinuri la unele poze, iar a doua zi pe FB si grupuri!

  • Lory’s Blog: Da, știu ce spui. Eu m-am obișnuit să fac introducerile împreună cu articolele, dinainte. Așa îmi este mie mai ușor.
   Da, este foarte util să fie gata în avans, așa ai timp de altele sau vorba ta, dacă ești obosită, clar nu îți mai vine să scrii. Eu mai trag de mine uneori și scriu; uneori după ce mă apuc de scris vine totul de la sine și e totul ok, alteori nu prea.
   Foarte bine că le promovezi, chiar este foarte important.
   Spor la scris în continuare.

 2. Eh, ce bun e articolul. Si eu imi propun schimbari de la intai ianuarie si sper sa-mi iasa. Macar de data asta. Succes si creativitate sa ai.

 3. Faza cu scrisul in avans nu imi iese si performanta maxima a fost de doua articole. Am un talent sa ma lalai atunci cand stiu ca am timp la dispozitie… Dar eu tot incerc si sper ca la un moment dat chiar sa imi iasa.

Leave a Reply

Copyright Roxana Calinescu - 2009-2018

Close
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.