10 elemente importante pe care ar trebui să le aibă orice blog

Cine spune că în ziua de azi este ușor să faci blogging, se înșeală amarnic. Nu este nici imposibil, însă trebuie să le știi pe toate, trebuie să le aplici, trebuie să scrii bine, trebuie să scrii constant, trebuie să fii mereu informat și trebuie să te perfecționezi constant. Altfel, nu faci nimic. Să nu credeți cumva că mă plâng. Chiar nu fac asta. Ador să fiu blogger, ador să scriu.

Când te apuci de blogging, mai ales dacă ești începător și habar nu ai cu ce se mănâncă, a pune un blog pe picioare poate fi o experiență obositoare și copleșitoare. În zilele noastre, nu mai este recomandat să începi să faci blogging pe o platformă gratuită, ci să-ți achiziționezi din start un domeniu propriu, serviciu de hosting și să te pui serios pe treabă. Asta dacă îți dorești să faci treabă bună, altfel, poți începe de unde vrei însă nu te bosumfla dacă lucrurile nu vor fi chiar atât de simple pe cât le credeai înainte să te apuci de blogging.

Îmi aduc aminte de vremurile în care eram începătoare în acest domeniu, nimeni nu spunea nimic (chiar dacă întrebai direct), nimeni nu dădea o mână de ajutor, fiecare era pentru propriul interes (nu că acum nu ar mai fi, însă asta este o altă poveste pe care nu doresc să o detaliez) și a trebuit să fac aproape totul de una singură. Bineînțeles că am avut ajutor pentru design-ul temelor pe care le-am avut pe blog de-a lungul timpului (wow! că multe au mai fost…), însă în ceea ce privește SEO, social media și cele asemănătoare, nu prea. Dar aceste vremuri au trecut și iată-mă încă prin ogradă, cu sfaturi și dileme de împărtășit cu voi.

Află acum care sunt cele 10 elemente importante pe care ar trebui să le aibă orice blog!

M-am gândit să adun aici, într-o listă, acele elemente ultra necesare care trebuie să se regăsească pe fiecare blog, astfel încât cititorului să-i fie mai ușor să cunoască persoana din spatele blogului.

Această listă este pentru mine, pentru voi, dragi colegi de blogging, dar și pentru bloggerii începători. Este bine să știi de unde să începi, cum, cu ce, ce e bine și ce nu. Corect?

#1. Pagina de About. Chiar dacă tu nu crezi asta, cititorii chiar doresc să știe cine le scrie, cine le dă sfaturi, cine este în spatele tastaturii. Chiar dacă alegi să nu pui o poză cu tine (cum este în cazul meu, însă asta se va schimba în curând), măcar scrie 2-3 rânduri despre tine și despre ce vor găsi pe blogul tău.

#2. Pagină de Contact. Este foarte recomandat să o ai. Cititorii au întrebări pe care nu doresc să ți le adreseze într-un comentariu vizibil pentru toată lumea. Corect ar fi să ai un contact form dar să afișezi și adresa de e-mail lângă acesta (public). Eu am ales varianta de contact form însă mă gândesc să adaug și e-mail-ul, rămâne să decid asta (momentan sunt în căutarea unui contact form care chiar să fie funcțional, până atunci mesajele le primesc sub formă de comment-uri, însă nu le fac publice și când este cazul răspund direct pe adresa de e-mail pe care o văd afișată).

#3. O poză cu tine. Oamenii sunt curioși, asta o știm deja. O imagine, îi va ajuta mai mult să se conecteze cu tine, cu ceea ce scrii, iar asta le va mări încrederea, lucru care îi va face să revină pe blog-ul tău.

#4. Abonarea la e-mail. Cât mai vizibilă, cât mai ușor de manevrat. O lungă perioadă am funcționat fără abonarea la e-mail iar asta mi-a afectat foarte mult. Însă, în timp, cititorii m-au contactat și m-au rugat să pun și o astfel de opțiune pe blog (mai ales în perioada în care murise google reader), așa că, la cerere am pus și mă bucur că am făcut-o. Da, lista de e-mail-uri s-a mărit și dacă tot suntem la acest capitol, te invit să te abonezi și tu 😉

#5. Butoane Social Media. Musai să existe, să fie vizibile și ușor de folosit de către cititori. La mine pe blog le puteți găsi sub fiecare articol în parte. Nu numai că îți dorești ca oamenii să te urmărească pe rețelele de socializare, dar vrei să îți și share-uiască articolele.

#6. Search Box. Eu încă o am pe blog deși am văzut (pe blog-urile din afară) că nu prea mai este atât de esențială. Am lăsat-o pe blog pentru a ușura căutările, atât ale mele cât și ale cititorilor și nu cred că voi renunța la search box prea curând.

#7. Articole populare. Există și un plugin pentru asta (dacă vă interesează, mă întrebați și vă spun exact cum se numește) și este bine să-l aveți și voi pe blog. Ajută cititorii să ajungă la articolele cele mai vizualizate, like-uite, share-uite și comentate de pe blogul vostru, iar acest lucru vă ajută și pe voi, în materie de trafic și toate cele.

#8. Un design simplu. În timp, am avut experiențe neplăcute când intram pe diferite bloguri. Content bun dar greu de urmărit. Nu știam unde să mă uit mai întâi așa că tot ce îmi rămânea de făcut era să închid pagina și să nu mai revin…ever. Alege un template simplu, ușor de urmărit, astfel încât cititorilor să le fie ușor să vadă content-ul și toate elementele de pe blog, fără a le fi dificil de urmărit. Plus de asta, un design plăcut, le face șederea mai frumoasă; astfel vor petrece mai mult timp pe blog-ul tău, vor reveni și cine știe, poate chiar vor recomanda blog-ul tău și altor prieteni.

#9. Conținut. Un punct foarte important: conținutul. Scrie clar, corect gramatical, ilustrează articolul cu imagini care să aibă legătură cu subiectul (am mai dat sfatul ăsta și cu alte ocazii), alege cuvinte cheie potrivite și nu prea multe, structurează foarte clar denumirea categoriilor. La acest punct ar mai fi multe de adăugat însă cu altă ocazie.

#10. Related Posts. Pe blogul meu le puteți găsi sub fiecare articol. Pe cine interesează plugin-ul, mă întrebați și vă spun cum se numește. Unii nu folosesc related posts (postări asemănăroare) și spun că le merge foarte ok fără, alții folosesc și spun că e ok cu. Eu le păstrez deoarece ajută cititorii care intră pe blog-ul meu să vadă și alte articole scrise pe aceeași temă și consider că asta le este de ajutor.

După cum bine puteți observa, a fi blogger, înseamnă multe lucruri și chiar este musai să fii atent la micile detalii deoarece acestea fac diferența, până la urmă.

În speranța că vă este de folos această listă și că o veți da mai departe și altor persoane, eu vă mulțumesc că ați avut răbdare să citiți tot articolul și vă mai aștept, cu drag, ca de fiecare dată.

Pe curând,

Follow:

Previous

Sunt blogger acreditat la International Tattoo Convention Bucharest

Next

6 melodii motivaționale care îți vor schimba starea în doar câteva minute

4 Comments

  1. cred ca le am aproape pe toate. related posts nu pot pune pe blogger, nu stiu de ce. apar in pagina principala, nu doar in articol, si se vad urat pe prima pagina.

    • Ruxandra Ionita: Ar trebui sa existe vreo setare, vreun plugin ceva.
      Pe prima pagina nu le-as pune pentru ca da, ar arata aiurea.

  2. Vitalie

    Buna ziua, ce fonturi si ce marime la fonturi folositi la blog? Multumesc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén

Close
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.