Cum afectează stresul efectul îngrășării?

Stresul și creșterea în greutate sunt adesea legate. Atunci când ne simțim stresați pentru o perioadă lungă de timp, obiceiurile se pot schimba: nu ne odihnim bine, nu ne mișcăm suficient și poftim la alimente nesănătoase.

Să analizăm modul în care combinația acestor reacții la stres crește riscul de a dezvolta obezitate.

Eliberarea stresului: mâncarea!

Mai multe studii au arătat că, atunci când ne simțim stresați, nu numai că ne crește pofta de mâncare, dar suntem mai atrași de așa-numitele „alimente de confort”, adică de toate acele alimente nesănătoase, bogate în grăsimi și zahăr, care ne oferă un efect reconfortant. Dar de ce?

Motivul este că expunerea prelungită la stresul psiho-fizic creează o creștere naturală a secreției de cortizol, hormonul stresului, care facilitează creșterea în greutate și crește acumularea de zahăr în sânge, ceea ce duce la rezistență la insulină, diabet și supraponderabilitate.

Pe termen lung, acest lucru poate duce, de asemenea, la obezitate, o afecțiune care reprezintă un pericol pentru sănătate din multe puncte de vedere.

Cum să faci față stresului și poftelor alimentare?

Mâncarea ca soluție la momentele stresante nu rezolvă problema, ci o dublează. Ceea ce trebuie să facem pentru a preveni ca stresul să ne facă obezi este să învățăm cum să gestionăm situațiile stresante.

Atunci când evenimentul stresant apare și declanșează nevoia de mâncare, încercăm să ne mutăm atenția în altă parte, către o activitate plăcută care să ne distragă atenția: un apel telefonic către un prieten, o plimbare, cititul unei cărți. Este nevoie de doar 5-6 minute pentru ca gândul la mâncare să se transfere la altceva.

Sportul ajută, de asemenea, la relaxare. De fapt, acesta poate fi un aliat nu doar pentru a slăbi, ci și pentru a depăși o situație stresantă.

Lasă un comentariu