Slăbește cu ghimbir: află cum și de ce te face ghimbirul să slăbești

Până în urmă cu ceva timp, ghimbirul era limitat la bucătăria asiatică și, la auzul numelui său, ne veneau în minte biscuiții tipici de Crăciun în formă de omuleț – dulci, parfumați și delicioși pentru palat. Astăzi, însă, descoperim că rădăcina de ghimbir este foarte versatilă în bucătărie și, mai ales, are numeroase calități terapeutice care o fac un aliment de top pentru bunăstarea organismului.

Ghimbirul (Zinziber officinale) este o plantă erbacee perenă din familia Zingiberaceae de origine orientală, disponibilă în comerț sub formă de rădăcină proaspătă sau uscată, sub formă de pulbere sau sub formă de capsule și tablete.

Are puternice proprietăți antiinflamatorii și digestive, datorită cărora este foarte eficient în tratarea durerilor osteoarticulare, în prevenirea sau tratarea stărilor gripale (și a afecțiunilor asociate) sau în facilitarea procesului digestiv prin stimularea peristaltismului intestinal, protejarea mucoasei gastrice și reechilibrarea florei bacteriene; are proprietăți antiemetice și antibiotice; stimulează și întărește inima și sistemul circulator; este un antioxidant natural și un agent anticancerigen. Ca și cum acest lucru nu ar fi fost de ajuns, ghimbirul este un ajutor important în dietă datorită proprietăților sale înnăscute de slăbire: să le analizăm împreună mai îndeaproape.

Cum și de ce te ajută ghimbirul să slăbești

După cum tocmai am văzut, ghimbirul este un bun aliat în dietele de slăbit. Principalul constituent al ghimbirului este gingerolul, iar acesta este principalul responsabil pentru proprietățile de slăbire ale ghimbirului. Este un compus chimic care are caracteristici termogene, deoarece, datorită proprietăților sale picante responsabile de aroma deosebită a rădăcinii, este capabil să crească temperatura corpului și să dea o accelerare imediată a metabolismului.

Ridicarea temperaturii este un punct cheie pentru a da organismului un „șoc”, facilitând astfel procesul de slăbire și de topire a grăsimii abdominale, mai ales dacă utilizarea ghimbirului este combinată cu o activitate fizică regulată și o dietă echilibrată. În plus, ghimbirul ajută la pierderea în greutate, deoarece este util în atenuarea senzației de foame și ajută la digestia carbohidraților și a proteinelor; în sfârșit, permițând eliminarea gazelor intestinale, ajută la atingerea obiectivului „stomac plat”. Pentru a beneficia de calitățile sale depurative și de slăbire, ghimbirul poate fi consumat zilnic sub formă de decoct sau infuzie, singur sau combinat cu alte alimente sau plante.

Cât de mult ghimbir se poate mânca în fiecare zi pentru a obține efecte de slăbire?

Pentru a ajuta la slăbire, se pot consuma zilnic între 10 și 30 g de ghimbir proaspăt și există mai multe moduri în care poate fi preparat și utilizat.

Un excelent decoct de ghimbir, datorită efectelor sale asupra metabolismului, poate ajuta, de asemenea, la slăbire. Acesta trebuie preparat prin adăugarea câtorva felii subțiri de rădăcină la 200 ml de apă rece, care trebuie apoi adusă la fierbere și lăsată să fiarbă timp de câteva minute. După ce se oprește focul, se lasă la infuzat timp de 7-10 minute, apoi se strecoară. Băutura rezultată se consumă cel mai bine dimineața, de preferință pe stomacul gol, și după-amiaza târziu. O variantă savuroasă presupune adăugarea de scorțișoară și coaja unei lămâi în timpul fazei de fierbere, sau a sucului de la o jumătate de lămâie în timpul infuziei.

Alternativ, se poate prepara un excelent ceai de plante medicinale adăugând 5-6 felii subțiri de rădăcină de ghimbir și o bucățică de scorțișoară în jumătate de litru de apă deja adusă la fierbere, lăsând-o la infuzat timp de 10 minute înainte de a o strecura. Ceaiul de plante poate fi decantat într-o sticlă goală pentru a fi consumat în înghițituri pe parcursul zilei.

Nu doar în infuzie: pentru a vă bucura de beneficiile de slăbire ale ghimbirului, puteți mesteca și două sau trei bucăți mici de ghimbir în timpul zilei. În acest fel ne vom asigura și un remediu simplu și natural pentru o respirație mereu proaspătă!

Dacă aveți ghimbirul sub formă de rădăcină uscată, procedura de preparare a infuziilor este aceeași, pur și simplu înlocuiți feliile de rădăcină proaspătă cu o lingură pe cană din forma sa pulverizată.

Nu luați ghimbir dacă…

Ghimbirul nu are contraindicații majore dacă este luat conform dozei corecte, fără excese. Cu toate acestea, există cazuri speciale în care este mai bine fie să se limiteze utilizarea sa, fie să fie evitat cu totul.

Cei alergici la rădăcină ar trebui, bineînțeles, să o elimine complet din alimentația lor, la fel ca și cei care au o intoleranță alimentară la aceasta. Persoanele care suferă de calculi biliari sau care sunt tratate cu medicamente antiinflamatoare, anticoagulante sau pentru tensiunea arterială ar trebui fie să evite utilizarea sa, fie să ia legătura cu medicul pentru a afla doza potrivită pentru cazul lor: aceasta deoarece ghimbirul acționează asupra sistemului circulator și subțiază sângele, deci ar acționa sinergic cu medicamentele utilizate.

În prezența diabetului, ingerarea ghimbirului ar trebui evitată din cauza efectelor sale hipoglicemiante, la fel cum nu este recomandată utilizarea sa în cazul unor blocaje intestinale preexistente.

Utilizarea ghimbirului în timpul sarcinii este dezbătută: de fapt, deși ghimbirul are puternice proprietăți antiemetice, deci utile în timpul grețurilor supărătoare din primele etape ale gestației, unele studii ar dezvălui posibilitatea de a provoca posibile leziuni asupra formării corecte a fătului. Chiar și în acest caz, cel mai bine este să vă bazați pe sfatul ginecologului dumneavoastră.

În orice caz, este bine de reținut că nu trebuie să se ia niciodată cantități excesive de ghimbir, pentru a evita efectele secundare neplăcute (mai ales asupra sistemului gastro-intestinal) și pentru a afecta toate proprietățile benefice ale acestui aliment prețios. Pentru mai multe informații despre acest condiment, citiți articolul nostru: Proprietățile curative ale ghimbirului.

Lasă un comentariu