Lifestyle

4 moduri în care îți manifești respectul


pinterest.com

Îmi place să observ oamenii, să le observ comportamentele până în cel mai mic detaliu deoarece fiecare reacție, acțiune, expresie, gest, zâmbet, cuvânt, contează enorm, înseamnă ceva și toate acestea spun extrem de multe lucruri despre un om.

Observându-i, ajungi să-i cunoști, și ajungi să-ți dai seama cam ce pot ascunde, de fapt, câteva cuvinte, aparent frumoase, rostite cu o oarecare doză de respect.

Dar respectul nu stă doar în câteva vorbe și câteva gesturi făcute mecanic, care nu conțin pic de emoție interioară, ci sunt făcute doar pentru că „așa se face” și/sau pentru a-ți crea o imagine bună în fața celorlalți.

Ce înseamnă respectul?

Consider că respectul nu este similar cu politețea. Una este să fii o persoană politicoasă și alta este să știi, cu adevărat, să îți manifești, într-un fel sau altul, respectul față de sine și de ceilalți.

Respect înseamnă inclusiv și a te spăla. Este un respect, în primul rând pentru tine, pentru corpul tău, dar, în același timp, spălându-te, îi respecți și pe ceilalți, prin simplul fapt că nu îi obligi ca în prezența ta să simtă o duhoare de nesuportat. Iar aici, fac referire, cu precădere, la duhorile pe care suntem obligați să le suportăm în mijloacele de transport în comun, fie vară, fie iarnă sau oricare alt anotimp.

Respect înseamnă inclusiv și a nu te grăbi. Graba strică treaba, ne spune o vorbă din bătrâni și este bine să ținem cont de ea deoarece, posibil ca bătrânii de atunci să fi fost ceva mai înțelepți decât bătrânii zilelor noastre. A nu te grăbi, a face lucrurile pe îndelete, într-o stare de calm, este o dovadă de repsect la adresa ta dar și a celor din jurul tău. Probabil că ați observat că atunci când într-o încăpere vine o persoană agitată, în maxim 5 minute, toată lumea din acea încăpere va fi agitată.

Respect înseamnă inclusiv a nu fi sursa de îngrijorarea a unui om sau a mai multor oameni. Dacă acțiunile unui om l-ar afecta, cu precădere, numai pe el, lucrurile ar sta cu totul și cu totul diferit în această lume în care ne ducem existența, fie bună, fie rea. Până când se va întâmpla asta, este o dovadă de respect la adresa ta dar și a celor apropiați, să nu acționezi cu imprudență, punându-ți chiar viața în pericol.

Respect înseamnă inclusiv și a nu-ți pune propria viață în pericol. Aproape zilnic văd oameni care, pur și simplu, nu dau doi bani pe viața lor. Dacă îi întrebi dacă țin, măcar puțin, la propria lor viață, se vor arăta indignați, se vor uita ciudat și apoi vor susține sus și tare, spunând „Da, țin la viața mea! Normal! Dar cum mă poți întreba așa ceva?!” Iar apoi, când semaforul pentru pietoni va avea culoarea roșie, se vor uita grăbiți stânga-dreapta și vor alerga prin mijlocul străzii…

Lista poate continua la nesfârșit dar mi-ați înțeles punctul de vedere și sunt sigură că mulți dintre cititorii mei dragi gândesc la fel. Sau, cel puțin, asta este părerea mea despre voi, cititorii nighton.ro.

Ce înseamnă respectul pentru tine? Dar și mai important, cum îl manifești față de tine și ceilalți?

2 thoughts on “4 moduri în care îți manifești respectul

  1. Ma respect si ii respect pe cei care m-au invitat la nunta lor/botez/zi nastere și ma aranjez, mi se pare o forma de respect.
    Incerc cat de mult in trafic sa ii respect pe toti, e greu si uneori pare imposibil, dar chiar nu as vrea sa ajung prost crescuta din aceasta cauza :D
    E greu sa respecti cand nu esti respectat, dar poate chiar aceasta sa fie o mare provocare pentru noi toti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.