În italiană, „condividere” înseamnă „a împărți cu ceilalți” și derivă din cuvintele latinești „cum” și „dividere”. Noul restaurant gourmet CONDIVIDERE by Lavazza este, astfel, expresia unei noi filosofii gastronomice și o modalitate nouă de a savura împreună, într-un cadru prietenos, a unor preparate de excepție. Urmând să fie inaugurat la finalul anului, restaurantul se va găsi în noul sediu Lavazza din centrul orașului Torino, capitala cafelei italiene.

Conceptul CONDIVIDERE by Lavazza este creat de Lavazza și dezvoltat în colaborare cu Ferran Adrià, maestru internațional în arta culinară. Scenograful Dante Ferretti, câștigător al trei premii Oscar, va decora restaurantul, în timp ce  tânărul și talentatul chef italian Federico Zanasi va fi responsabil pentru tot ceea ce iese din bucătăria localului, dar și pentru administrarea restaurantului.

Lavazza pregătește lansarea noului restaurant, CONDIVIDERE by Lavazza. O nouă filosofie a gustului se naște în Torino.

Ferran Adrià: „De mulți ani sunt un prieten apropiat al familiei Lavazza și cred că din această relație specială s-a născut și conceptul CONDIVIDERE. Am fost imediat de acord să îi ajut  în alegerea chef-ului care va conduce restaurantul și m-am dedicat pe deplin misiunii de a găsi o persoană care să  ne împărtășească dragostea pentru mâncare. Împreună, am stabilit că șarmul și abilitățile lui Federico Zanasi îl fac cea mai potrivităpersoană pentru a ne fi alături în această călătorie. Noi ne imaginăm CONDIVIDERE ca pe un loc în care oamenii pot savura împreună experiențe gastronomice de mare clasă, un loc în care ei se vor simți bine și unde își vor dori să se întâlnească. Restaurantul va aduce în prim-plan un nou mod de a înțelege arta culinară, centrat pe oameni și pe nevoile lor de a socializa, de a împărtăși cu ceilalți momente speciale și preparate de calitate.”

„CONDIVIDERE își propune să îmbine excelența savorilor italiene autentice și istorie culinară a Italiei cu spontaneitatea și bucuria ce caracterizează, în cel mai profund sens, ospitalitatea noastră ca popor,” a spus Giuseppe Lavazza. „Fără să dezvălui încă prea multe, trebuie să spun că pregătim, de asemenea, o experiență nouă, unică de savurare a cafelei. De fapt, gama de deserturi și cea de specialități de cafea se vor bucura, pentru prima dată, de aceeași atenție acordată felurilor principale ale mesei, iar oaspeții le vor putea savura într-o zonă dedicată, separată de restul restaurantului. CONDIVIDERE va fi un experiment curajos pus în slujba gustului, a bucuriei, a experiențelor trăite alături de cei dragi și a talentului culinar, care va fi însă accesibil tuturor, în linie cu tradiția Lavazza.”

Cu 500 de metri pătrați dedicați gustului și savorilor inedite, CONDIVIDERE va anima „Catedrala”, fosta centrală Enel din interiorul noului sediu Lavazza. Bucătăria va fi supravegheată de Federico Zanasi, cel ce va conduce echipa noului restaurant. Născut în 1975 cu o fire foarte hotărâtă, Zanasi a devenit, în 2012, chef-ul restaurantului Hotelului Principe delle Nevi din Cervinia. El a lucrat alături de Moreno Cedroni timp de 9 ani, iar în 2011 a câștigat premiul „Ce mai bun bucătar secund al anului”. „Filosofia ce stă la baza noului restaurant Lavazza este unică. Totul pornește dintr-o analiză profundă a ingredientelor italiene, a provenienței lor și a istoriei  și evoluției lor –  aceasta este baza călătoriei gastoronomice CONDIVIDERE.

Este experiența unei adevărate „democrații a preparatelor culinare”, pe care ne străduim să o creăm într-un cadru în care oaspeții să se simtă ca acasă”, spune Federico Zanasi.

CONDIVIDERE by Lavazza, templu al gastronomiei și al cafelei, a fost proiectat de Dante Ferreti, un cunoscut scenograf ce a lucrat alături de mari regizori precum Pasolini, Fellini și Scorsese și a cărei muncă a fost recompensată, de-a lungul vremii, cu 3 premii Oscar. Modul extravagant, urban și plin de culoare în care a decorat acest spațiu de vis, în care timpul este prezentat ca o adevărată valoare a secolului 21, reflectă perfect filosofia culinară a lui Zanasi. „Ocupația mea este să creez vise. Din acest punct de vedere, mă simt apropiat de viziunea lui Fellini, căci îmi place tot ceea ce face ca visele să devină o realitate materială – fără a căuta perfecțiunea, ci numai reinventând realitatea. Crearea decorului pentru noul restaurant Lavazza mă poartă exact în lumea aceea a viselor despre care vorbeam”, spune Dante Ferretti.

Rădăcinile conceptului CONDIVIDERE by Lavazza se regăsesc în istoria bucătăriei italiene documentate de Zanasi pe parcursul multor luni, sub îndrumarea atentă a lui Adrià, prin metoda Sapiens, folosită în cadrul Fundației elBulli, și prin studierea unor texte academice la Universitatea de Științe Gastronomice din Pollenzo, Italia. Reinterpretând apoi informațiile acumulate, Zanasi a obținut un rezultat care combină tradiția și inovația și care are în centrul său ingrediente de calitate superioară. Acesta este un concept de tip haute cuisine accesibil tuturor, inspirat, într-o oarecare măsură, de modul tipic spaniol de a servi masa, și axat, în egală măsură, pe redescoperirea modului italian obișnuit de a te bucura de cină într-o seară de duminică.