În România, apicultura este o afacere în plină creștere. Majoritatea celor care doresc să înceapă acum o astfel de afacere sunt tinerii, iar pe lângă pasiunea pe care aceștia o au, sunt conștienți că este o afacere care le-ar putea aduce foarte mulți bani. Cum poți începe o afacere cu albine în România? Îți spun imediat care sunt pașii pe care trebuie să-i parcurgi.

Chiar dacă ești începător în ale apiculturii, trebuie să știi că dacă nu faci acest lucru din pasiune, profitul fiind situat pe primul loc, nu vei reuși să ai o afacere de succes, oricât de harnice ar fi albinele.

Învață cum să scoți profit din creșterea albinelor

#1. Cumpărarea stupilor

O stupină este formată din multe familii de albine, iar fiecare familie la rândul ei este formată din câteva mii de albine, împreună cu matca.

Bineînțeles, pentru a putea să crești albine, trebuie să ai o casă pentru ele. Aceștia sunt stupii și reprezintă prima achiziție din afacerea ta. Știai că stupul de albine modern a fost inventat de L.L. Langstroth în anul 1851? Acesta a apelat la un design atât de simplu și ingenios încât, de-a lungul timpului, nu a suferit foarte multe modificări. Costul stupilor din lemn diferă de la producător la producător, însă un cost estimativ s-ar situa în jur de 200 lei/bucată.

#2. Cumpărarea albinelor

Funcție de numărul de stupi cu care dorești să începi afacerea ta, atâtea familii de albine vei cumpăra pentru a ocupa fiecare stup în parte. Un cost estimativ pentru o familie de albine este estimat în jur de 400-500 lei/familie.

#3. Hainele de protecție

Pentru a reuși să intri la stupi, să îți faci treaba printre albine, ai nevoie de haine de protecție, iar aici ne referim la un combinezon integral și mănuși din piele. Costul acestora este în jur de 175-200 lei

#4. Ustensilele necesare pentru îngrijirea stupilor și colectarea mierii de albine

Albinele au nevoie de o îngrijire specială, la fel și stupii în care locuiesc și muncesc de zor. La un moment dat, unele familii trebuie mutate în alți stupi, din diferite motive. Apoi, vine vremea când mierea trebuie colectată, ambalată și depozitată corespunzător pentru a fi gata pentru vânzare.

Pentru toate aceaste operațiuni sunt necesare câteva ustensile foarte utile, cum ar fi afumător (cost estimativ: 50-60 lei), colector polen (cost estimativ: 20-30 lei), centrifugă apicolă din inox (cost estimativ: 1.200-1.300 lei), butoi pentru miere din inox (cost estimativ: 900-1.000 lei) și maturator de miere din inox (cost estimativ: 500-600 lei).

În cazul în care doriți să mutați stupii în diferite zone pentru a lăsa albinele la diverse plante (lan de rapiță, salcâmi, tei, lan de floarea soarelui, etc.) veți avea nevoie de o mașină cu remorcă, iar aici costurile diferă funcție de ce marcă alegeți, de unde cumpărați, dacă este nouă sau la mâna a doua.

Costurile finale de faceți voi, funcție de ce anume cumpărați, de unde și la ce prețuri. În rest, cum am spus și la începutul acestui articol, veți avea nevoie în primul rând, de pasiune, determinare, muncă și răbdare.

Având toate acestea și cunoștințele de bază despre creștrea albinelor, cu siguranță veți reuși să dezvoltați o afacere cu albine în România.

Succes!