Cum să prepari unt și lapte de cocos acasă

Un aliment bun și sănătos, laptele de cocos poate fi consumat atat de copii cât și de întreaga familie. Mai ales pentru persoanele care urmeaza o dietă vegetariană sau pentru cei care țin post, cât și pentru adepții fitness-ului, laptele de cocos furnizează nu numai energie de calitate ci și substanțe hrănitoare care susțin organismul într-o stare optimă de sănătate. Astăzi îți spun cum să prepari unt și lapte de cocos acasă.

savingdinner.com

Laptele de cocos este un produs al Naturii, intens studiat mai ales în ultimii ani și în urma cercetărilor și-a demonstrat din plin renumele de “arborele vieții”, așa cum este denumit de populațiile care se bucură de acești copaci plini de fructe bogate în substanțe hrănitoare.

Învață cum să prepari unt și lapte de cocos acasă.

Apreciez mult untul și laptele de cocos, gustul este minunat și dimineața la cafea reprezintă un răsfăț pentru papilele gustative!

Hai să-ți spun cum fac eu laptele și untul de cocos iar dacă dorești o prăjitură sau o înghețată sănătoasă, atât pentru tine cât și pentru copii sau pentru cei ce țin post sau sunt la regim de slăbire, găsești indicațiile chiar după rețeta laptelui de cocos.

#1. Dacă fulgii nu au stat la hidratare

Proporția este 250 gr fulgi (ar fi cam o cană, bine umplută, mă refer la o cană obișnuită, mare) la 3 căni (ar fi 750 ml) apă. Mai sunt și alte rețete care stabilesc proporția de ½ cană fulgi la 1 plus 1/2 cană apă sau 1 cană fulgi la 2 căni apă, dar cred că depinde de gust și prin practică se ajunge la proporția dorită, ca gust și consistență a laptelui. Mai depinde și dacă laptele e făcut fie din nucă întreagă, proaspătă sau din fulgii deja uscati, în comerț se găsește un astfel de produs la pungi de 250 sau 500 gr. Personal, mi-ar fi cam dificil să mă “lupt” cu nuca proaspătă, am încercat mai demult, tare dificil de spart si apoi de curățat și de mărunțit, deci nu, prefer fulgii, consider că e și mai economic și mai rapid.

Întâi pregătim toate ustensilele necesare pentru a obține laptele de cocos, le scoatem pe blatul de masă.

Un vas în care pui apa la încalzit. Când vei pune fulgii, apa trebuie să fie caldă, cât poți suporta la mână.

O strecurătoare cu diametru mai mare în care pui tifon, în câteva straturi, sau o pânză. Tifonul/ pânza trebuie să fie suficient de mare ca să poți presa (stoarce) cu ușurință miezul de nucă. Alături să ai alte 2 vase, suficient de mari: unul la care pui strecurătoarea și în care presezi (storci) laptele și unul tot mare în care pui fulgii de cocos la final.

Torni 2 căni de apă caldă peste o cană de fulgi. Acestea sunt proporțiile apă/fulgi de cocos folosite de mine. De fapt eu fac mai mult lapte deodată, 2 l, deoarece se păstrează foarte bine timp de o săptămână, la rece. Lași amestecul 30 minute. Iei un blender și amesteci 1-2 minute, apoi torni fulgii prin strecurătoarea cu tifon/pânză, toată cantitatea deodată sau împărțită în două, cum îți este mai ușor. Eu împart cantitatea de apă în două și trec fulgii de cocos de două ori prin presare. Pun cantitatea de apă treptat, se scurge lichidul, apoi presez (storc ca și cum aș stoarce rufele).

Apoi, pui fulgii de cocos înapoi în blender și torni restul de apă caldă. Amesteci încă 1-2 minute, apoi iar faci ca mai sus. După ce ai presat bine de tot fulgii de nucă de cocos și a doua oară ai obținut laptele. La acest lapte poți să-i adaugi o păstaie de vanilie, o lingură miere (dar nu prea mai e necesară deoarece laptele este destul de dulceag la gust), ½ linguriță sare de mare, care nu numai că îi va sublinia gustul dar aduce și minerale prețioase. Dacă îi adaugi pudră de roșcove ai obținut lapte cu cacao.

Acest tip de lapte se foloseste la orice mâncare sau prăjitură care necesită lapte la preparare, inclusiv în sucuri și înghețate.

#2. Dacă fulgii au fost puși în apă și au stat la hidratare, la rece, de pe o zi pe alta, se pun în strecurătoare și se separă de lichid, se încălzește apa în care au stat la hidratat, apoi se face ca mai sus.

#3. Dacă doreși să-ți prepari unt de cocos, pui fulgii de cocos direct în vasul blender-ului și amesteci aproximativ 10- 12 minute. Untul poate fi utilizat la orice dorești, deoarece este un bun înlocuitor al untului de origine animală sau al uleiul rafinat. Untul, numit și ulei de cocos, suportă temperaturile înalte cu mult mai bine decât alte uleiuri care devin nocive la supraîncălzire, deci este extrem de indicat la prăjit.

Rețetă

  • lapte de cocos
  • unt de cocos
  • o banană sau un avocado
  • miere sau curmale
  • sare marină
  • opțional, cacao sau pudră de roșcove, semințe de cânepă sau miez de nucă, gelifiant natural.

Pasăm banana sau avocado, adăugăm 20 gr unt de cocos. Subțiem amestecul cu 100 pănă la 150 ml lapte de cocos, funcție de cât de mare este fructul. Adăugăm 2-3 gr sare marină, miere sau curmale în funcție de cât de dulce este preferat preparatul. Va ieși cea mai gustoasă si sănătoasă cremă de consumat așa sau, după ce o punem la congelator timp de minim 2 ore, înghețată.

Pentru cine dorește să arate ca o prăjitură, după amestecarea tuturor ingredientelor se adaugă un gelifiant natural și, după turnarea într-o formă, se presară pe deasupra cu semințe decorticate de cânepă sau miez de nucă.

Beneficiile laptelui și untului de cocos

  • contribuie la absorbția mineralelor în organism
  • au un conținut mare de minerale benefice pentru buna circulație a sângelui
  • consumul laptelui de cocos contribuie la normalizarea presiunii arteriale și la menținerea elasticității vaselor de sânge
  • cu toate că nuca de cocos conține acizi grași saturați, aceștia sunt dintre grăsimile saturate sănătoase, benefice organismului și de aceea susțin cu succes reglarea nivelului colesterolului în limite favorabile stării de sănătate
  • protejează ficatul împotriva toxinelor, este un ajutor util mai ales pentru persoanele dependente de substanțe nocive, consumatorii de alcool sau pentru cei ce lucrează în mediu plin de noxe
  • produsele extrase pe cale naturală din nuca de cocos, cum ar fi laptele sau untul, au puternice efecte terapeutice antimicrobiene, antivirale și antifungice, în acest sens având proprietăți remarcabile de necontestat pentru eliminarea candidozei
  • integrat în dieta zilnică acest aliment câștigă constant bătălia cu kilogramele în plus, contribuie la păstrarea siluetei iar la persoanele care mănâncă pe fond nervos, elimină senzația de foame; de asemenea dizolvă tesutului adipos în exces, în special în zona abdominală.

Previous

Competițiile de documentar și scurtmetraj ale BUZZ CEE

Next

Duminica pozitivă #98

2 Comments

  1. Excelent! Chiar ma intrebam daca trebuie sa incep luptele cu o nuca de cocos intreaga si m-am bucurat sa aflu ca sunt suficienti fulgii de cocos. Ma pun pe incercat dupa Paste si revin cu impresii.

  2. Li Viu

    Probabil ca este mai eficient sau mai rapid din fulgi.
    Dar avem garantia ca fulgii aceia nu au si oarece adaosuri? Niste chimicale simpatice, ca sa fie conservati?
    Eu prefer sa fac directdin nuca.
    Nu este asa greu de “invins”.
    1. se da o gaura cu o mica bormasina de mina sau cu un obiect ascutit in cea mai moale din cele trei gauri si se scurge cu atentie zeama. (gustul ei ne poate da indicii in privinta starii nucii)
    2. se lasa nuca sa cada, cam de la inaltimea pieptului pe ciment. se va auzi un sunet infundat
    3. se repeta pasul doi pina cind se aude un altfel de sunet. (nu disperati, in timp va veti muzicaliza urechea)
    4. se baga un cutit in crapaturile aparute si se largesc.
    Succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén

Close
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.