Nu știu unde au zburat atâtea luni din anul 2017. Încă puțin și bem șampania în noaptea dintre ani. La începutul acestui an, mi-am propus o grămadă de chestii. O parte dintre ele le-am realizat, unele chiar mai repede decât mi-aș fi imaginat, dar altele chiar deloc și nu mai văd unde aș putea găsi timpul necesar pentru a îndrepta asta. Astăzi vorbim despre priorități și despre cum să realizezi tot ceea ce ți-ai propus.

Roxana Calinescu

Când ai de gând să începi să schimbi câte ceva în viața ta, este recomandat să îți formezi noi obiceiuri, dar înainte de a face asta, este necesar să conștientizezi ce contează pentru tine. Care sunt cele mai importante lucruri pe care vrei să le realizezi?

Așa că vei începe prin a schimba câte ceva din rutina ta zilnică. Mai tai din to do list, mai adaugi și/sau încerci să faci un to do list mai funcțional și realist.

Un singur obicei este suficient pentru a te ajuta să realizezi tot ceea ce ți-ai propus. Depinde de tine și de cât de bine îl integrezi în viața ta. Una este să dorești să îți formezi un nou obicei și alta este chiar să îl formezi.

#1. Aplică tehnica SMART

Este o tehnică destul de veche și sunt sigură că ai auzit de ea. SMART înseamnă să îți formezi un set de obiective cât se poate de realiste și fezabile.

S – obiectivul trebuie să fie cât se poate de specific.

M – să poată fi măsurat, cuantificat.

Aabordabil, adică este necesară cunoașterea clară a resurselor disponibile care pot fi utile.

R – obiectivul trebuie să fie realist și relevant.

T – să fie delimitat în timp.

Este bine să ne propunem să facem lucruri însă este bine să le stabilim și o dată limită de realizare deoarece altfel vom pierde vremea alergând după vise neîmplinite.

Mai exact, dacă dorești să devii o persoană mai sănătoasă, nu îți poți stabili ca obiectiv doar „Vreau să mănânc sănătos”, va trebui să detaliezi ceva mai mult pașii pe care îi vei face pentru a atinge acest obiectiv.

#2. Keep it simple

Nu încerca să schimbi o tonă de lucruri dintr-o dată. Nu este deloc productiv. Ia lucrurile pe rând și pe îndelete. Pe termen lung, vei observa că schimbările pe care le faci, chiar rămân.

#3. Gândește-te mereu la obiectivul tău

La ceea ce vrei să schimbi. Și cel mai bun moment este dimineața. Obișnuiește-te să te gândești la pașii pe care îi vei face în acea zi pentru a aduce schimbarea în viața ta, începând de la prima oră a dimineții. Făcând asta, nu te vei trezi la finalul zilei că nu ai făcut absolut nimic pentru ține.

#4. Pune un reminder pe telefon

Când este musai să îmi aduc aminte de ceva anume, îmi pun o alarmă pe telefon, îi setez detaliile (zi, oră etc.) și mă anunță exact când trebuie. Mi se pare un lucru atât de simplu și atât de productiv.

#5. Începe un bullet journal

Este minunat, productiv și foarte indicat să ai totul într-un singur loc. Poți începe un bullet journal unde poți trece tot ceea ce ai de făcut, îți poți face Project Page pentru a detalia pașii pe care ți-ai propus să îi faci pentru a-ți atinge obiectivele și poți chiar desena pentru a te relaxa. Eu încă lucrez la bullet journal-ul meu și voi reveni cu un articol cât de curând pentru a-ți arăta cum l-am structurat și ce materiale am folosit.

Tu cum realizezi tot ceea ce ți-ai propus?