De cele mai multe ori, în viață este greu să îți poți păstra principiile intacte, mai ales când, de cele mai multe ori, realitatea îți arată că principiile nu mai contează deloc, iar dacă nu poți fi una cu turma vei fi dat la o parte și batjocorit. Îți recomand un film, Hacksaw Ridge (2016) și vei înțelege despre ce vorbesc.

Personal, nu prea agreez filmele despre război, dar am ales să merg la acest film deoarece:

  • Mel Gibson semnează regia
  • povestea filmului are la bază o poveste reală

Îți spun imediat cum mi s-a părut acest film.

Azi îți recomand Hacksaw Ridge (2016). Hai și tu la film!

Voi începe cu ce nu mi-a plăcut:

  • Scenele de război mult prea lungi. La un moment dat chiar am vrut să plec de la film din acest motiv.
  • La finalul filmului nu este clară situația fratelui lui Doss care plecase și el la război.

Ce mi-a plăcut?

Povestea de iubire dintre Doss (Andrew Garfield) și Dorothy (Teresa Palmer). O iubire simplă și intensă în același timp.

Cum am mai spus, povestea filmului este bazată pe o poveste reală, iar după ce vezi filmul și realizezi că asta chiar s-a întâmplat și chiar a existat un om care a ținut la principiile sale chiar dacă s-a lovit de ignoranța celor din jur, chiar dacă a fost bătut, chiar dacă a fost amenințat cu, Curtea Marțială, un om care chiar a salvat viața altor zeci de oameni pe front, când ceilalți renunțaseră la ei și îi lăsaseră în urmă. Sincer, când realizezi treaba asta, nu are cum să nu ai senzația de piele de găină și să nu te simți mic. La finalul filmului îl puteți vedea și pe adevăratul Desmond Doss.

După producţii memorabile ca „Inima neînfricată” sau „Apocalypto”, Mel Gibson revine în postura de regizor cu remarcabila poveste adevărată a soldatului care a rămas fidel credinţelor sale pacifiste în ciuda ororilor de pe câmpul de luptă. Distribuit de Freeman Entertainment, „Fără armă în linia întâi” are premiera pe marile ecrane din 4 noiembrie.

Actorul Andrew Garfield a fost alegerea lui Gibson pentru portretizarea lui Desmond Doss, eroul care a salvat 75 de soldaţi fără să folosească vreun tip de armă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. A fost singurul soldat american din acest război care a ajuns în linia întâi refuzând să poarte armă din convingerea că, deşi războiul este justificat, crima nu va fi niciodată o soluţie. Doss este primul obiector de conştiinţă care a primit medalia de onoare pentru merite deosebite pe câmpul de luptă.

„Doss detesta violența, care nu se potrivea deloc cu principiile sale, cu convingerile sale religioase, dar în același timp voia să-și slujească țara în război, ca medic militar.”, povestește Mel Gibson. „Cred că cel mai bun lucru pe care poți să-l faci este să încerci să spui o poveste care să se simtă reală. Desmond a făcut mai mult decât ar face mulți dintre noi, a fost un om excepțional și un memento pe care îl putem lua ca model.”

Fascinat de alegerile personajului său, Garfield recunoaște: „N-a existat urmă de ezitare când am citit scenariul. Cred că rar găsești în lume un om precum Desmond, care e atât de sincronizat cu ceea ce simte în interior, atât de atent la acea voce slabă și blândă care îi șoptește pe dinăuntru, încât orice situație în care ar fi pus, el știe ce poate să facă și știe ce nu va face niciodată.”

Alături de Andrew Garfield din distribuția filmului mai fac parte actori de referință ca Sam Worthington, Teresa Palmer şi Vince Vaughn.

Trecând de la dragoste, la procese de conştiinţă şi până la brutalitatea scenelor de război, regizorul Mel Gibson prezintă din 4 noiembrie, în cinematografele din ţară „Fără armă în linia întâi”, o drama emoţionantă despre datorie şi devotament. Un film distribuit de Freeman Entertainment.

Dacă ți-a plăcut acest articol și vrei să fii la curent și cu următoarele pe care le scriu, te poți abona la newsletter și mă poți susține cu un LIKE sau SHARE și pe Facebook la Roxana Călinescu – nighton.ro