Oamenii și orgoliile lor

Am realizat că nu există om fără orgoliu. Fie mare, fie mic, e acolo și se manifestă ori de câte ori are ocazia.

Eu am împărțit oamenii în patru categorii: inteligenți, mai puțin inteligenți, mediocri și… sălbatici. Dacă faceți o analiză rapidă printre cunoștințele și prietenii voștri, probabil o să ajungeți la aceeași concluzie (sau nu). Evident, oamenii au multe calități iar numărul categoriilor poate varia funcție de percepția fiecăruia.

Observând oamenii din jur și modul în care se comportă cu cei pe care îi cred a fi inferiori lor, am constatat că cei mediocri se dau mari înțelepți, ei dețin adevărul absolut și ori de câte ori au prin preajmă o persoană mai puțin informată în domeniul lor de activitate, aceștia profită la maxim, se dau mari învățători. Până aici, să presupunem că sunt toate bune și frumoase însă există o limită.

Până când poți trata un om mai puțin informat ca și cum ar fi ultimul prost? Mi se pare o atitudine josnică, o etalare a propriei limitări. Dacă tot te dai mare înțelept, om inteligent, educat etc., trebuia să știi deja că e o dovadă de inteligență și omenie să știi cum să-l faci pe celălalt să nu se simtă ca ultimul prost…chiar dacă e sau nu.

Dar când orgoliul tău nu se simte bine până n-ai spălat pe jos cu un „prost”, este deja o problemă…îți lipsește bunul simț, omenia, bunătatea, încrederea în tine, respectul față de tine și ceilalți…

A fi om e lucru mare, iar a gândi înainte să vorbești/acționezi este o artă la care mulți sunt doar simpli amatori care visează la averi făcute pe spinatrea altora.

Previous

Câteva gânduri la final de septembrie

Next

Cum să închiriezi o căsuță poștală

4 Comments

 1. Hei!

  Da, aşa este; ai dreptate. Există o plăcere umană să chinui pe altul cum ai fost şi tu chinuit la un moment dat. Sau şi mai grav pur şi simplu să crezi că aşa merită şi că eşti cu adevărat superior. Este halucinant câţi oameni încâ mai cred şi gândesc aşa.
  Cât despre orgoliu, el are un rol important în felul în care cabaliştii explică lumea 🙂

  • Marin: Mulți se cred superiori altora fără a avea o bază…
   Nu am citit foarte mult despre cabala dar din ce am citit, da, are niște explicații foarte logice, mai ales la lucruri pe care lumea, de obicei, le interpretează total eronat.

 2. In opinia lor, toti sunt nebuni, doar ei sunt perfecti. Sunt dezamagita de oameni, imi dau seama zi de zi ca au uitat ce inseamna repsectul fata de ceilalti. Sunt atat de frustrati incat nu le mai pasa de nimic, jignesc in stanga si in dreapta fara cea mai mica remuscare.
  E trist ca in loc sa ne purtam frumos unul cu celalalt nu stim decat sa ne jignim, si cel mai trist e ca tot mai des vad asta chiar si la cele mai tinere cupluri…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén

Close
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.