Dragile mele am aflat de curând o informație prețioasă și m-am gândit să o împărtășesc cu voi deoarece este vorba de o cauză susținută de brand-ul Himalaya, un brand ale cărui produse le folosesc și le recomad cu drag, deoarece sunt de foarte bună calitate. Astăzi vă spun în detaliu despre prima cameră senzorială de post-terapie neonatală este funcţională.

Credit foto: Catalin Nastase / Asociatia Unu si Unu

Asociaţia Unu şi Unu a finalizat amenajarea şi dotarea primei camere de post-terapie neonatală din România, la maternitatea Panait Sârbu din Bucureşti, proiect derulat în premieră în România.

Prima cameră senzorială de post-terapie neonatală din România este funcţională

Conform statisticilor în România se nasc anual peste 18.000 de copii prematur, 79% dintre bebeluşi sunt născuţi între 32 şi 36 de săptămâni, 10% între 28-31 de săptămâni, iar 11% vin pe lume la doar 28 de săptămâni. Aceşti copii veniţi mult prea devreme pe lume, cu un sistem neurologic şi vascular foarte puţin maturizat sunt incapabili să gestioneze multitudinea de stimuli din mediul exterior din terapie, stresant, mult prea stimulant, la care copilul este expus unor sunete puternice 24h/7 zile/săptămână, luminii puternice 24h/7 zile/săptămână şi sunt manevraţi pentru examinare şi intervenţii medicale foarte des. Toţi aceşti stimuli puternici au efecte negative asupra bebeluşului îndelung spitalizat, copilul nu se poate odihni, îi este îngreunată adaptarea la mediul extern, vindecarea, îi este prelungită spitalizarea, iar digestia este afectată etc. Copiii pot petrece şi 2-3 luni de la naştere în terapie intensiva şi post-terapie.

Credit foto: Catalin Nastase / Asociatia Unu si Unu

Camera senzorială este primul proiect de terapie complementară şi integrativă pentru bebeluşii îndelung spitalizati dintr-o secţie de terapie intensivă de gradul III din România. Folosirea de terapii complementare, precum muzico-terapia şi terapia prin lumină, poate ajuta nou născutul cu probleme la naştere să işi conserve energia şi să îşi îmbunătăţească greutatea, somnul, recuperarea medicală.

Investiţia a presupus dotări precum: lămpi speciale cu reglarea intensităţii luminii dedicate încăperilor de terapie intensivă, draperii anti-bacteriene special create pentru mediul de spital, sistemul audio, cd-uri cu melodii terapeutice, huse pentru incubatoare, căciuli cu căşti incorporate pentru reducerea zgomotului recepţionat de copii (reduce cu 7 Db nivelul de zgomot).

Pentru implementarea proiectului au fost necesare măsurători ale zgomotului de fond din terapie intensivă pe timp de zi şi de noapte, căutarea furnizorilor şi a materialelor speciale pentru spitale, consultarea psihologilor şi a specialiştilor privind muzico-terapia, inclusiv experţi din SUA.

Credit foto: Catalin Nastase / Asociatia Unu si Unu

Organizaţia s-a numărat printre câştigătorii grantului Te Implici – un program de responsabilitate socială finanţat de Telekom Romania care facilitează comunicarea şi colaborarea între companie, mediul ONG şi comunităţi. Astfel, proiectul propus de Asociaţia Unu şi Unu a primit o finanţare de 7000 de Euro, prin programul Te Implici dezvoltat de Telekom Romania, iar Asociatia Unu şi Unu a contribuit cu suma de 2650 de euro pentru completarea bugetului necesar implementarii proiectului.

Partenerii proiectului sunt: Maternitatea Prof. Dr. Panait Sârbu, Societatea Română de Neurologie Pediatrică, Telekom Romania, Himalaya, Everest Catering, CatalinNastase.ro, Improve Arhitecture şi Enviro Consult.